X

Parodontologie

PARODONTOLOGIE

Simpel gezegd is een parodontoloog een tandvleesspecialist. Ontstoken tandvlees is wat roder en dikker dan normaal. Gezond tandvlees is (licht)roze. Vaak kun je merken dat je tandvlees ontstoken is, doordat het gaat bloeden tijdens het poetsen. De ontsteking ontstaat door het opstapelen van tandplak. Een gewone ontsteking kan overgaan door goede mondhygiëne: flossen, rageren en poetsen, op de juiste manier.

Bij sommige mensen gaat de ontsteking verder dan het tandvlees en gaat richting kaakbot. Dan is het parodontitis. De tandplak komt dan te diep in de ruimte tussen het tandvlees en de tand om zelf nog te kunnen reinigen. De ontsteking zorgt voor afbraak van steunvezel onder de tanden en van kaakbot. 
Behandelingen van parodontitis zijn erop gericht al het tandplak en tandsteen te verwijderen zodat de oorzaak van de ontsteking weg is. In beginnende stadia kan dat met (een aantal) professionele gebitsreiniging(en). Wanneer het tandsteen te diep zit, kan een flapoperatie helpen. Het tandvlees wordt dan lokaal verdoofd om het opzij te kunnen halen voor een grondige reiniging. Daarna wordt het gehecht.